Pojdi na glavno vsebino

Predavanja za starše v šolskem letu 2018/19

Predavanja bodo v predavalnici Gimnazije Škofja Loka in Šolskega centra Škofja Loka, interaktivni dogodek NEODVISEN.SI pa v Kinu Sora.
V primeru spremembe vas bomo obvestili.

Dr. Dragan Petrovec: Blagostanje, kaj pa to sploh je?

četrtek, 18. oktober 2018 ob 18.00

Kako merimo blagostanje v nekem okolju? Je to skupno bogastvo, ki ga država ustvari in ga navadno merimo s povprečnim dohodkom? Je to število ljudi, ki se imajo za srečne državljane?
Je srečen človek, ki živi kot suženj, zase prepričan, da je srečen? Se moramo tolažti s trpljenjem tukaj, da nam bo nekje drugje zagotovo lepše?
Je morda blagostanje družbe treba videti kot človeško verigo, katere trdnost je odvisna od najšibkejšega člena?
Je lakirnica Magna skrajni domet našega blagostanja ali simbol izgubljanja perspektive in države nasploh?
Kako kaznovanje prispeva k blagostanju in čemu bi se zlahka odpovedali?
Ali je za blagostanje potrebno enoumje ali zadošča večje število manjših »enoumij«?
Pomen sovraštva kot najbolj vabljivega čustva za ustvarjanje blaginje.
Je kaj optimizma v tej turobni sliki, ki je svetla za peščico državljanov, oblačna za večino in apokaliptična za približno 300.000 državljanov?

Dr. Dragan PetrovecDr. Dragan Petrovec

je raziskovalec na Inštitutu za kriminologijo in profesor na ljubljanski Pravni fakulteti, penologijo predava tudi na Fakulteti za socialno delo ter na Fakulteti za varnostne vede. Ukvarja se predvsem s filozofijo in prakso kaznovanja, tretmanom obsojenih in kriminalitetno politiko ter s specifičnimi vidiki žrtev. Nekaj let je bil tudi vodja ženskega zapora na Igu, kjer je eksperimentalno in uspešno uvedel bolj odprt režim. Vseskozi zagovarja drugačen pogled na kaznovanje, ne zagovarja represije, je velik nasprotnik dosmrtnega zapora in, jasno, tudi smrtne kazni. Je avtor več strokovnih knjig, za laično javnost pa v branje zelo priporočamo humoristične kratke zgodbe z naslovom Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe.

NEODVISEN.SI: Vzgoja, razpeta med radostjo in pastmi
INTERAKTIVNI DOGODEK ZA ODRASLE

sreda, 14. november 2018 ob 18.00 v kinu Sora

NEODVISEN.SI je edinstven vseslovenski družbeno odgovoren program, pri katerem ne gre za enostransko komunikacijo, temveč postaja v slovenskem prostoru aktiven sogovornik in pomemben člen na področju ozaveščanja o zasvojenosti in njenem preprečevanju. Gre za program, ki zelo jasno in nedvoumno ter vsebinsko prilagojeno posameznim ciljnim skupinam seznanja mlade in odrasle s pojavi najrazličnejših pasti zasvojenosti. Dogodek zajema naslednje tematike: kemična zasvojenost, izoblikovanje družinskega mnenja o drogah, kaj morajo starši vedeti o marihuani, nove vrste drog, nekemične zasvojenosti, radosti in pasti nove tehnologije, pozitiven in nevaren vpliv računalniških igric, pasti družbenih omrežij, varna fizična namestitev računalnika, pametnih mobilnih aparatur v hiši.

Neodvisen.siNEODVISEN.SI

  • Vlasta Nussdorfer, univ. dipl. pravnica
  • prof. dr. Martina Žmuc Tomori, dr. med.
  • dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič
  • doc. dr. Bojana Lobe, dr. družbenih ved
  • doc. dr. Sandra Bašić Hrvatin, medijska strokovnjakinja
  • dr. Aleksander Zadel, specialist klinične psihologije
  • dr. Vesna Vuk Godina, socialna in kulturna antropologinja
  • dr. Nevenka Podgornik, psihoterapevtka
  • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
  • Ljudmila Kafol, spec. klin. psih.
  • Miha Kramli, univ. dipl. teolog, terapevtž
  • Robert Friškovec, univ. dipl. teolog
  • Simon Čehovin, univ. dipl. pravnik
  • Marko Hlebec, kriminalistični inšpektor
  • prof. Aldo Rupel
  • Dušan Zagorc, predmetni učitelj fizike in tehnike
  • Alenka Rebula, univ. dipl. fil., prof. psihologije
  • mag. Fides Ramšak, univ. dipl. prav., kriminologinja

Tatjana Jakovljević, univ. dipl. prof. defektologije: Tako mladi pa že izgoreli - blagostanje duševnega zdravja otrok v 21. stoletju

četrtek, 31. januar 2019 ob 18.00

Strokovnjaki ugotavljajo, kako sodobno družbeno okolje (moderna tehnologija, »prazna« hrana, toksično okolje, premalo gibanja, igre, preobsežni učni načrti, visoka pričakovanja itd.) vpliva na možgansko delovanje naših otrok in zavira »zdravo« delovanje čustvenih, razumskih in učnih možganskih funkcij v sodobnem šolskem sistemu. Da bomo ohranili možgane naših otrok, ki prejemajo čedalje več zdravil za optimiziranje možganskega delovanja (depresije, tesnoba, motnje pozornosti, hiperaktivnost itd.) in ur dodatne strokovne pomoči za učne procese v šoli, se lahko starši opolnomočimo z znanjem sodobne nevroznanosti, ki nam podaja sistemsko pot do rešitev s ciljem oblikovanja bolj učljivih, duševno zdravih otrok 21. stoletja.

Tatjana Jakovljević

univ. dipl. prof. defektologije, razvojna terapevtka s specialnimi znanji, ki jih pridobiva v okviru mednarodnih raziskovalnih inštitutov, kot specialna pedagoginja deluje na področju sodobnih znanosti o delovanju možganov današnjih otrok. Sistemsko se ukvarja s področjem vzgoje in izobraževanja z namenom implementiranja najnovejših znanj nevroznanosti. Raziskuje, zakaj narašča število otrok z razvojnimi težavami, otrok in mladostnikov, ki vse bolj zahajajo v svoj svet, izkazujejo odvisnost od moderne tehnologije, so preobčutljivi za vse, kar ni v skladu z njihovim miselnim tokom, imajo učne težave v šoli, so nemirni, se ne zmorejo skoncentrirati na delo za šolo doma, so odvisni od fokusa odrasle osebe ali pa se čustveno preveč obremenjujejo s šolskimi rezultati. Zanima jo tudi vpliv sodobnih učnih načrtov na težave v možganskem delovanju današnjih otrok.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...