Pojdi na glavno vsebino

Dobrodošli na Gimnaziji Škofja Loka

Spoštovane gimnazijke in spoštovani gimnazijci! 

Jože BogatajDobrodošli v novem šolskem letu, še posebej dijakinje in dijaki, ki prvič vstopate v gimnazijo. Počitnice, med katerimi ste se, upam, dodobra napolnili z energijo, doživetji in novimi izkušnjami, so mimo in pričenja se šolsko delo.

Poleg posredovanja kvalitetnega in uporabnega znanja se bomo trudili razvijati in spodbujati pozitivne vrednote. Vsako šolsko leto zaznamuje določena tema, letos je to pogum. »Za pogum pravijo, da je glavna vrlina, saj če ga imamo, si upamo, kadar je treba, boriti tudi za vse druge vrednote.« (I. Štaudohar, Delo, 2014) In na temo poguma bomo načrtovali marsikatero šolsko uro, dejavnost ali prireditev.

Starejši gimnazijci se bodo spomnili, da smo v lanskem šolskem letu dobili nov Zakon o gimnazijah in kar nekaj prenovljenih pravilnikov, podzakonskih aktov, ki uravnavajo delo in življenje na šoli. Tudi letos poleti je izšel nekoliko dopolnjen Zakon o gimnazijah, vendar pravilniki še niso potrjeni, zato veljajo le zakonske spremembe. Med drugim vas samo obveščam, da v šoli ne bomo več razlikovali med mladoletnimi in polnoletnimi dijaki, kar se tiče obveznosti in pravic. Nekaj novosti je tudi na področju ocenjevanja znanja v srednjih šolah, vendar vas bomo o tem natančneje obvestili, ko bodo pravilniki tudi uradno potrjeni na ministrstvu.

V novo šolsko leto vstopamo z 19 oddelki splošne in 3 oddelki klasične gimnazije, eden izmed oddelkov 2. letnika pa je kombiniran oddelek klasične in splošne gimnazije, torej imamo 23 oddelkov. Novincev je v letošnjem letu kar 167, skupaj pa je na šoli 620 dijakov in 55 zaposlenih.

Lanska generacija maturantov vam je lahko vsem za vzor. V spomladanskem roku splošne mature so bili vsi dijaki uspešni, med njimi je bilo kar osem zlatih maturantov, od tega sta bili dve dijakinji diamantni, to pomeni, da sta dosegli največje možno število točk. Poleg tega se je kar osem dijakov preizkusilo na mednarodnih olimpijadah znanja, polovica se jih vrača z medaljo. Ti rezultati govorijo o tem, da znamo in zmoremo dobro delati, da smo zelo motivirani, obenem pa pripravljeni graditi kvalitetne medsebojne odnose.

Kot doslej bomo tudi letos prilagajali šolsko delo dijakom s statusom vrhunskega oz. perspektivnega športnika, dijakom s posebnimi potrebami in vsem ostalim, ki so po zakonu do tega upravičeni. Tudi individualizirana obravnava dijaka z natančno izdelanim osebnim načrtom izobraževanja vam daje možnost, da organizirate in prilagodite delo svojim sposobnostim tako, da boste uspešno in pravočasno opravili svoje obveznosti.

Poudariti moram, da vam bodo tudi letos učitelji na vseh področjih po svojih najboljših močeh in strokovnih sposobnostih zagotavljali takšen nivo znanja, ki vam bo omogočal tako uspešen zaključek šolanja in nadaljevanje študija kot tudi vašo osebno rast. Pri tem pa vas, spoštovani dijaki in dijakinje, želim opozoriti, da brez vašega osebnega prispevka, brez vaše predanosti ne bo šlo. To je vaša odgovornost in od vas pričakujem, da boste svoje delo in dolžnosti opravili korektno, pravočasno in po svojih najboljših močeh. Vsak od nas je ogledalo naše šole, zato moramo poskrbeti, da bo naše sobivanje čim bolj kakovostno, vzpodbudno in ustvarjalno. Tako bomo ustvarili tudi varno delovno okolje, ki je pogoj za doseganje ciljev.

Tudi za novo šolsko leto smo z lastnimi sredstvi uspeli izboljšati pogoje za dobro in strokovno delo. V letošnjem poletju smo prenovili našo šolsko knjižnico. Naučili smo se, da znamo lepo skrbeti za našo lastnino. Zato vas tudi letos, spoštovani dijakinje in dijaki, pozivam, da s primernim odnosom do šolske opreme in z vzdrževanjem čistoče v razredih, na hodnikih in v okolici šole pripomorete, da bo ostalo več sredstev za druge investicije, nujne za sodoben pouk, kajti le tako lahko za vsakega od vas zagotavljamo želeni (nad)standard.

Usmerite svojo mladostniško energijo in vitalnost v znanje, saj je to vaša osebna naložba za prihodnost. Naj vam gimnazijska leta pomenijo priložnost za bogatitev lastnega znanja, izgradnjo medsebojnih odnosov ter pridobivanje novih življenjskih izkušenj.

Jože Bogataj, ravnatelj

Škofja Loka, 1. september 2019  

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...