Pojdi na glavno vsebino

Dobrodošli na Gimnaziji Škofja Loka

Spoštovane gimnazijke in spoštovani gimnazijci! 

Jože BogatajDobrodošli v novem šolskem letu, še posebej dijakinje in dijaki, ki prvič vstopate v gimnazijo. Počitnice, med katerimi ste se, upam, dodobra napolnili z energijo, doživetji in novimi izkušnjami, so mimo in pričenja se šolsko delo.

V to šolsko leto vstopamo brez posebnih navodi za preprečevanje širjenja virusa covid-19. Seveda bomo skrbeli za primerno prezračevanje in samozaščinto obnašanje.  V preteklih letih smo si zaradi drugačnega načina dela pridobili nekatera znanja in veščine, ki jih bomo lahko, če bo to potrebno, uporabljali tudi v tem letu. Seveda se bomo poleg posredovanja kvalitetnega in uporabnega znanja trudili razvijati in spodbujati tudi pozitivne vrednote.

V tem letu imamo devetnajst oddelkov dijakov v programu gimnazija, dva oddelka programa klasična gimnazija ter kombiniran oddelek (3. bc) splošne in klasične gimnazije. V prvem letniku nimamo oddelka klasične gimnazije. Novincev je v letošnjem letu 147, skupaj pa je na šoli 593 dijakov in 52 zaposlenih. Lanska generacija maturantov vam je lahko vsem za vzor. Od vseh 123 dijakov, vpisanih v zaključni letnik in kolikor jih je opravljalo splošno maturo 2022, je bilo uspešnih 122 dijakov in se oktobra vpisuje na želene faultete. V letopisu za šolsko leto 2021/2022 , ki je trenutno še v pripravi, objavljamo tudi uspehe dijakov na tekmovanjih in teh ni malo. Dijak lanskega drugega letnika skupaj z dvema dijakoma maturantoma so se uvrstili v ekipo, ki je Slovenijo zastopama na mednarodni kemijski olimpijadi in prejeli so srebrno medlajo. Prav tako se je dijak lanskega 2. letnika uvrstil na evrospko olimpijado iz računalništva, od kjer se vrača z bronom, bil pa je tudi udeleženec mednarodne olimpijade iz računalniškega programiranaja v Indoneziji.  To so uspehi, na katere smo lahko vsi ponosni, obenem pa ti rezultati govorijo o tem, da znamo in zmoremo dobro delati in da smo pri našem delu zelo motivirani.

Kot doslej bomo tudi letos prilagajali šolsko delo dijakom s statusom vrhunskega oz. perspektivnega športnika, dijakom s posebnimi potrebami in vsem ostalim, ki ste po zakonu do tega upravičeni. Tudi individualizirana obravnava dijaka z natančno izdelanim osebnim načrtom izobraževanja vam daje možnost, da organizirate in prilagodite delo svojim sposobnostim tako, da boste uspešno in pravočasno opravili svoje obveznosti. 

Poudariti moram, da vam bodo tudi letos učitelji na vseh področjih po svojih najboljših močeh in strokovnih sposobnostih zagotavljali takšen nivo znanja, ki vam bo omogočal tako uspešen zaključek šolanja in nadaljevanje študija kot tudi vašo osebno rast. Želimo, da vam bomo letos, končno po skoraj treh letih, lahko ponudili vse načrtovane vsebine iz porgrama OIV, vendarle pod pogojem, da bo njihova realizacija možna. 

Pri tem pa vas, spoštovani dijaki in dijakinje, želim opozoriti, da brez vašega osebnega prispevka, brez vaše predanosti ne bo šlo. To je vaša odgovornost in od vas pričakujem, da boste svoje delo in dolžnosti opravili korektno, pravočasno in po svojih najboljših močeh. Vsak od nas je ogledalo naše šole, zato moramo poskrbeti, da bo naše sobivanje čim bolj kakovostno, vzpodbudno in ustvarjalno. Tako bomo ustvarili tudi varno delovno okolje, ki je pogoj za doseganje ciljev.

Tudi za to šolsko leto smo z lastnimi sredstvi uspeli izboljšati pogoje za dobro in strokovno delo. Prenovili smo učilnice v 1. nadstropju, v celoti prenovili sanitarije v pritličju in prvem nadstropju,  pred leti tudi šolsko knjižnico ter posodobili celotno računalniško tehnologijo. Naučili smo se, da znamo lepo skrbeti za našo lastnino. Zato vas tudi letos, spoštovani dijakinje in dijaki, pozivam, da s primernim odnosom do šolske opreme in z vzdrževanjem čistoče v razredih, na hodnikih in v okolici šole pripomorete, da bo ostalo več sredstev za druge investicije, nujne za sodoben pouk, kajti le tako lahko za vsakega od vas zagotavljamo želeni (nad)standard.

Želim, da usmerite svojo mladostniško energijo in vitalnost v znanje, saj je to vaša osebna naložba za prihodnost. Naj vam gimnazijska leta pomenijo priložnost za bogatitev lastnega znanja, izgradnjo medsebojnih odnosov ter pridobivanje novih življenjskih izkušenj.

Jože Bogataj, ravnatelj

Škofja Loka, 1. september 2022  

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...