Pojdi na glavno vsebino

3. (spomladanski) športni dan za dijake 1., 2. in 3. letnika

20. april 2020

3. (spomladanski) športni dan

V četrtek, 23. 4. 2020, bo v okviru šolanja na daljavo potekal 3. (spomladanski) športni dan.

Na ta dan ne boste imeli drugih rednih šolskih obveznosti, zato boste opravili eno iz med dejavnosti, ki so vam na izbiro. Izbirate lahko med ravninskim pohodom, pohod v hribe, tekom (v kombinaciji s pohodom), rolanjem, kolesarjenjem ali gorskim kolesarjenjem. Med katerokoli aktivnostjo, ki jo izberete, pa opravite še vaje, ki smo jih za vas pripravili profesorji športne vzgoje– glej video. Če sami presodite, da je bolj smiselno, da vaje opravite po koncu aktivnosti, jih lahko opravite tudi takrat.

Prikaz aktivnosti na športnem dnevu smo vam pripravili v kratkem filmu, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi ali na šolski FB strani: 

https://www.youtube.com/watch?v=E9TsScVzVjo

AKTIVNOST – sama pot naj traja vsaj cca. 1,5h – 2h (brez postankov in malice).

Udeležbo na športnem dnevu boste dokazali svojemu profesorju športne vzgoje na način, ki vam ga bo sporočil. Le – to boste dokazali tako, da boste poslali screenshot iz katerekoli športne aplikacije (Sports Tracker, Endomondo, Strava…), ki deluje tudi preko GPS (glej video – na koncu), zraven pa dodali še nekaj fotografij. Kdor ne bo poročal, se mu športni dan ne bo priznal. Kdor ima opravičilo zdravnika ali je trenutno bolan, mora to sporočiti svojemu razredniku ter profesorju športne vzgoje.

Pazite na svojo varnost in varnost drugih ter vadbo prilagodite svojim sposobnostim!

OBVEZNO UPOŠTEVAJTE PRIPOROČILA NIJZ ZA PREPREČEVANJE PRENOSA OKUŽBE Z NOVIM KORONAVIRUSOM (COVID-19).

Spodaj pa vam prilagamo še navodila za varno izvedbo aktivnosti, ki jih OBVEZNO PREBERITE.

                                                     Vaši profesorji športne vzgoje

 

NAVODILA ZA VSE TISTE, KI GRESTE KOLESARIT (GORSKO IN CESTNO KOLESARJENJE):

  1. Zdravi na kolo!

2. Skrbno načrtujem turo. Izberem kolesarsko turo, ki ustreza naši vzdržljivosti in sposobnostim.

3. Kolesarim samo po ustreznih poteh. Ne kolesarimo zunaj urejenih poti, da ne povzročamo nepotrebne škode in erozije.

4. Pred turo pregledam kolo. Preverimo zavore, tlak v pnevmatikah, zategnjenost matic koles v ležiščih vilic in zadnje nihajke, stabilnost gonilke, vzmetenje in prestave.

5. S seboj imam vse, kar potrebujem. Topla oblačila, rokavice in očala, zaščita pred dežjem in vetrom, komplet za popravilo kolesa in komplet prve pomoči, mobilni telefon, baterijska svetilka, dovolj hrane in pijače, zemljevid in GPS.

6. Vedno nosim čelado.

7. Pešci imajo prednost pred kolesarji. Upočasnim vožnjo, če je potrebno, ustavim. Prijazen pozdrav je del planinske kulture. Kolesarim v majhnih skupinah in se izogibam potem, ki jih množično uporabljajo pohodniki.

8. Hitrost vožnje prilagodim razmeram in svojemu znanju primerno. Hitrost je primerna, ko pri zaviranju ne puščam sledov.

9. Vozim brez sledi. Erozijo tal in poškodbe na poteh preprečim tako, da zaviram, ne da bi ob tem zablokirala kolesa. Smeti odnesem s seboj in ne povzročam hrupa.

10. Upoštevam, da so v naravi tudi živali.

11. Upoštevanje cestnoprometnih predpisov, še posebej takrat, ko jih kolesari več skupaj.

12. Če greš kolesarit sam, obvesti o tem vsaj eno zanesljivo osebo in ji povej, kam greš. Če spremeniš turo, ji to sporoči.

13. Popij dovolj tekočine (pa ne piva).

 

NAVODILA ZA POHOD, POHOD V HRIBE IN TEK:

1. Nabiranje kondicije

Pohodništvo in planinarjenje sta vzdržljivostna športa, ki obremenita srce in pospešita prekrvavitev, zato morate biti pohodniki in planinci zdravi in morate znati realno oceniti svoje sposobnosti. Nikar ne hitite, za hojo izberite tak tempo, da nihče v skupini ne omaga.

2. Skrbno načrtovanje

Zemljevidi, vodniki, internet in poznavalci vas lahko poučijo o dolžini, višinski razliki, težavnosti ture in o trenutnih razmerah. Ture vedno izberite glede na sposobnosti. Posebej bodite pozorni na vremensko napoved, saj veter, dež in mraz povečajo nevarnost nezgod.

3. Popolna oprema

Svojo opremo ustrezno prilagodite načrtovanemu pohodu, vaš nahrbtnik pa naj ne bo pretežak. Vedno imejte v nahrbtniku zaščito pred dežjem, mrazom in soncem, prav tako imejte s seboj tudi komplet za prvo pomoč in mobilni telefon (številka za klic v sili v Evropi: 112). Pri orientaciji si pomagajte z zemljevidi in GPS-om.

4. Primerna obutev

Dobri pohodniški oziroma planinski čevlji ščitijo stopalo in ublažijo obremenitev nanj ter izboljšajo oprijem pri stopanju. Pri izbiri obutve se prepričajte, da se čevlji odlično prilegajo, imajo podplat z dobrim oprijemom, so vodoodporni in lahki.

5. Zanesljiv korak je ključnega pomena

Padci zaradi zdrsa ali spotikanja so najpogostejši vzroki nezgod. Upoštevajte, da prehiter tempo hoje ali utrujenost zelo vplivata na gotovost vašega koraka in na vašo zbranost. Prav tako pazite na padajoče kamenje, s previdno hojo pa se boste izognili proženju kamenja.

6. Ostanite na označenih poteh

Na neoznačenih poteh obstaja večja nevarnost, da zaidete s poti, poveča se tudi nevarnost padcev in podora kamenja. Izogibajte se bližnjic. Če ugotovite, da ste zašli, se vrnite nazaj na zadnje mesto, kjer se še znajdete. Strma pobočja s starim snegom se pogosto podcenjuje, a so zelo nevarna in nam na njih zlahka zdrsne.

7. Redni odmori

Redni počitki pohodnikom in planincem omogočajo, da si opomorejo ter uživajo v pokrajini in druženju. Redno jejte in pijte, da ohranite svojo moč in zbranost. Izotonični napitki so idealni za pogasitev žeje, žitne ploščice, suho sadje in piškoti pa potešijo lakoto med hojo.

8. Manjše skupine

Manjše skupine so bolj prilagodljive in članom omogočijo, da si med seboj pomagajo. Vsi v vaši skupini naj bodo seznanjeni s podatki o cilju pohoda in poti v obe smeri. Skupina naj se drži skupaj. Samohodci, pozor: tudi manjša nezgoda lahko zahteva resno reševanje.

9. Spoštovanje narave in okolja

Varujte naravno okolje. Za sabo ne puščajte smeti, ostanite na poti, ne motite divjih ali domačih živali, ne dotikajte se rastlin in spoštujte zavarovana območja. In kot imamo v mislih, da nad 1500 metri ni greha, imejmo tudi v mislih, da smo na vrhu šele na polovici poti - naš cilj je varno priti domov.

 

NAVODILA ZA VSE TISTE, KI GRESTE NA ROLANJE:

1. Skrbno načrtujem turo. Izberem turo, ki ustreza naši vzdržljivosti in sposobnostim.

2. Rolam samo po ustreznih poteh.

3. S seboj imam vse, kar potrebujem. Topla oblačila, ščitnike, in očala, zaščita pred dežjem in vetrom in mobilni telefon.

4. Vedno nosim čelado.

5. Pazimo na pešce. Upočasnim vožnjo, če je potrebno, ustavim. Prijazen pozdrav je del kulture. Rolamo v majhnih skupinah in se izogibamo potem, ki jih množično uporabljajo pohodniki.

6. Hitrost vožnje prilagodim razmeram in svojemu znanju primerno.

7. Upoštevanje cestnoprometnih predpisov.

8. Če greš rolati sam, obvesti o tem vsaj eno zanesljivo osebo in ji povej, kam greš. Če spremeniš turo, ji to sporoči.

9.Popij dovolj tekočine (pa ne piva).

 

RAZGIBAJMO ŽIVLJENJE!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...