Pojdi na glavno vsebino

Od Prage do Pirana - mednarodna izmenjava 2. e

Prvi mesec novega šolskega leta se še ni iztekel, gimnazijci evropskega drugega letnika pa so opravili že dve izmenjavi. Najprej so sredi septembra preživeli pet dni pri čeških sovrstnikih v Taboru, v drugem delu pa so se preizkusili v vlogi gostiteljev. Skupni imenovalec je spoznavanje drugačnih kultur in navad, ogled znamenitosti, spoznavanje tujega šolskega sistema in prisostvovanje pri pouku, predvsem pa druženje s sovrstniki in navezovanje novih poznanstev.

V Taboru smo imeli priložnost primerjati našo Venerino pot s Taborskimi setkanji, preživeti dan v Pragi in občudovati grad Hluboka. Dijaki so bili navdušeni nad začetkom pouka ob 8. uri, malo manj pa nad zaključkom temu primerno kasneje kot pri nas.

Razredničarka Andreja Kolar je pripravila zanimiv program na naši strani z obiskom škofjeloškega gradu, škocjanskih jam, Pirana in Ljubljane, dijaki 2.E pa so se odlično znašli po Škofji Loki kot vodiči v tekoči angleščini in kot vzorni gostitelji.

Evalvacija je pokazala, da dijaki vedo, kaj lahko pričakujejo od izmenjave, saj so bili upravičeno kritični do nekaj organizacijskih zdrsov na Češkem – mogoče so tudi zato še bolj aktivno sodelovali pri pripravi in izvedbi programa pri nas.

Nekateri so stkali nova prijateljstva, drugi so ugotovili, da je ključ zadovoljstva v prilagajanju in sprejemanju drugačnosti, vsi pa so pridobili nove izkušnje, nova znanja in veliko nepozabnih spominov.

Dijaki 2.E so se ponovno izkazali kot razred radovednih popotnikov in živahnih sogovornikov, predvsem pa so skupina samostojnih in odgovornih mladih ljudi, ki so se potrudili, da je bila izmenjava pri nas ne samo pestra ampak tudi zabavna.

Mateja Prevodnik Mayland, prof.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...