Pojdi na glavno vsebino

Maturantska ekskurzija nekoliko drugače

Corona leto je spremenilo tudi načrte maturantske ekskurzije. Tako se nas je 29 dijakov 4. letnika Gimnazije Škofja Loka namesto na Balkan,  odpravilo na maturantsko ekskurzijo po Sloveniji.

Ekskurzijo smo začeli  31. avgusta ob 7. uri zjutraj. Najprej smo se zapeljali v Osilnico, ki leži v dolini reke Kolpe tik ob južni meji. Tam smo odšli na rafting, ki je bil zaradi povišanega vodostaja še bolj adrenalinski. Po približno dveh urah raftanja, smo pot nadaljevali mimo Kočevja in Novega mesta v Terme Čatež.

Drugi dan so nas po zajtrku pričakale vodne atrakcije in bazeni, kjer smo lahko uživali cel dan. Imeli smo možnost vstopa v zimsko ali poletno termalno riviero. Ker je bilo vreme sončno, nas je večina uporabljala zunanje bazene. Vozili smo se tudi po toboganih in igrali odbojko. J

V sredo nas je pot vodila iz Posavja v Savinjsko regijo, kjer ob spodnjem toku reke Savinje leži zdraviliško in pivovarsko mesto Laško. Medičar Franc Gayer je prvi vrček piva zvaril že leta 1825. V muzeju nam je vodič predstavil razburkano zgodovino nastanka našega najboljšega piva. Nato nam je laški pivovar v pivnici ob degustaciji treh vrst piva in slanem pecivu razkril skrivnost, kako pravilno natočiti najboljše Laško pivo. Potem smo se iz Laškega odpeljali na Roglo, najvišji vrh Pohorja z višino 1543 metrov. Najprej smo se podali na pot med krošnjami dreves in se povzpeli na razgledni stolp visok 37 metrov.

Zadnji dan nam vreme ni bilo preveč naklonjeno in bili smo preveč utrujeni od napornega programa, da bi peš odšli na Lovrenška jezera. Zato smo se skupaj odločili, da po zajtrku odrinemo v Vitanje v vesoljski center Noordung. Tam nam je vodička predstavila Hermana Potočnika in njegove zanimive projekte.

Jakob Velkavrh, 4.e

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...