Pojdi na glavno vsebino

Krst prvošolcev

Tudi letos so dijaki in dijakinje 1. letnikov uspešno opravili krst in dali slovesno zaprisego dijakom in dijakinjam 4. letnikov.

Dijaki in dijakinje 1. letnikov so dobili nalogo, da s čim več domišljije, ki jim je res ne manjka, predstavijo zgodbo zamorca, ki ima častno mesto v škofjeloškem grbu. Vsak dijaki oz. dijakinja 1. letnika mora namreč poznati zgodovino in posebnosti mesta, kjer je gimnazija, ki jo obiskuje. Dijaki in dijakinje 1. letnikov  so se 14. 9. (skupaj s svojimi razredniki) odpravili na različne lokacija našega lepega mesta. Dijake in dijakinje 1. a (zelena majica) smo lahko srečali v amfiteatru na Loškem gradu. Dijaki in dijakinje 1.bc so v belih majicah zasedli Cankarjev trg. V rdeče majice oblečeni dijaki in dijakinje 1. č so se na igro pripravljali pod drevesi pri vrtcu Podlubnikom.  Na plaži ob Selški Sori so urili svoje spretnosti dijaki in dijakinje 1. d v črnih majicah.  Modre majice so oblekli dijaki in dijakinje 1. e, opazili pa so jih v paviljonu na grajskem vrtu. Dijaki in dijakinje 1. š (rumene majice) so se v duhu športnega razreda pripravljali na igrišču za košarko v bivši vojašnici. Na teh lokacijah so pripravili uprizoritev igre. Točno ob 13. so jih obiskali predstavniki 4. letnikov. Predstavniki dijakov 4. letnikov so videli zelo različne interpretacije zgodbe o zamorcu. Vsak 1. letnik posebej je namreč na svoj način prikazal, zakaj je popolnoma legitimno, da je v škofjeloškem grbu lik zamorca. V nadaljevanju so dijaki 1. letnikov dobili še dodatno nalogo, kjer so se prav tako izkazali.

Sledila je slovesna zaprisega, kjer so prvošolci obljubili, da bodo spoštovali dijake 4. letnikov, jim služili ter jih ubogali. Tako so dijaki in dijakinje 1. letnikov po končani zaprisegi vstopili v novo, gimnazijsko realnost.

Tanja Gartner, prof.

Fotografije: Jure Jelenca, 4. a in Tadej Habjan, 4. d

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...