Pojdi na glavno vsebino

GUTTA CAVAT LAPIDEM ET ARDUA PRIMA VIA

V petek, 15. 3. 2024, smo se z razredom odpravili proti Celju, kjer smo sodelovali na izmenjavi s Prvo gimnazijo v Celju. Tam so nas gostitelji toplo sprejeli s krajšo prireditvijo in pogostitvijo. Izmenjali smo si tudi marmornate plošče, na katere smo klesali latinske napise. Mi smo klesali ročno, Celjani pa strojno. Na plošči je pri nas pisalo Gutta cavat lapidem, kar pomeni kapljica dolbe kamen- treba je biti vztrajen. Celjani so nam dali napis Ardua prima via, kar pomeni, da je začeti vedno težko, je pa potrebno vztrajati.

Program smo nadaljevali v dveh skupinah. Prva skupina si je z lokalno kustosinjo ogledala razstavo Mesto pod mestom Pokrajinskega muzeja Celje, druga skupina pa se je sprehajala po ostankih Celeje pod vodstvom dijakov programa klasične gimnazije.

Na šoli so nam prijazno pripravili okusno kosilo, za tem pa smo imeli nekaj prostega časa.

Dijaki 3. letnika klasične gimnazije so se prijazno ponudili, da nam zaigrajo avtorsko predstavo z naslovom: Kako ukrotiti svojega Minotavra.

Delavnica,) ki je sledila je bila priložnost za praktično učenje in ustvarjalnost. Dijaki smo lahko izrazili svoje zanimanje in razumevanje grških bogov skozi umetniško delavnico, kar je še dodatno okrepilo našo povezanost s temo. Urili smo se v izdelovanju glinenih reliefov, v katerih smo uprizorili simbole grških bogov. Le te bodo razstavljeni na razstavi na Prvi gimnaziji v Celju.

Naši gostitelji so nas prijazno sprejeli v svoje domove. Skupaj smo preživeli preostanek večera in se zjutraj odpravili nazaj do šole. Poslušali smo predavanje o grških bogovih in slovenili njihova imena. Z avtobusom smo se odpravili do bližnje Šempeterske nekropole, kjer so nam kustosinje s pomočjo dijakov pred očmi naslikale čas in potek nastanka tamkajšnjih spomenikov ter njihov zgodovinski pomen. Vkrcali smo se na avtobus in se odpeljali nazaj proti Celju. Za konec smo se sprehodili na bližnji Miklavški hrib in si ogledali ostanke Heraklejevega svetišča. Posneli smo še skupinsko fotografijo in se poslovili od celjskih prijateljev.

Manca Oblak in Tina Družinec 1.bc

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...