Pojdi na glavno vsebino

Delavnice za nadarjene, radovedne, vedoželjne devetošolce

V petek, 10. 11. 2023, smo že devetič izvedli delavnice za nadarjene, radovedne, vedoželjne devetošolce. Odziv na vabilo nas je res presenetil, saj se je delavnic udeležilo preko 160 učencev in učenk iz devetnajstih osnovnih šol gorenjske in osrednjeslovenske regije. Vsak učenec se je udeležil dveh delavnic, vsebine vseh delavnic so bile povezane z rdečo nitjo našega letnega delovnega načrta: PRIHODNOST.

Učenci so razmišljali in se seznanjali s problemom mikroplastike v zelo bližnji prihodnosti, naučili so se, kaj se zgodi z možgani, če jih ne treniraš in si življenje preveč poenostavljaš z uporabo moderne tehnologije, učili so se metod, ki jih uporabljajo filozofi in s pomočjo njih odstirali možno prihodnost. Spoznali so ruskega kozmonavta Jurija Gagarina, prvega človeka, ki je poletel v vesolje in se spraševali, kaj bi si mislili, če bi se sedaj iz vesolja zazrl na naš planet. Učitelj latinščine je učencem pokazal časovni stroj, ki ga je našel na bolšjem trgu v LjubljaniJ, učenci pa so se v prav vseh delavnicah naučili tudi nekaj latinskih besed oziroma so spoznali njihov pomen: determiniran, kompatibilen, refleks, astronavt, kozmos, improvizacija … Pri angleščini smo o viziji prihodnosti povprašali kar umetno inteligenco. Sprostitev od napornega razmišljanja o prihodnosti pa je bila za del učencev gledališka delavnica, kaj so se v dobri uri naučili, so nam pokazali na zaključnem delu v predavalnici.

Za dokaz, da pa se nismo samo zabavali, ampak res tudi zelo intenzivno napenjali naše možgane, pa objavljamo nalogo iz matematične delavnice. Vabljeni k razmišljanju:

Sporočilo zapišemo v tabelo vrstic po 5 znakov v vrstici. Stolpce nato premešamo in dobimo kodirano sporočilo. Kako se glasi sporočilo?

Nekaj utrinkov z delavnic si lahko pogledate v galeriji.

Saša Bogataj Suljanović

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...