Pojdi na glavno vsebino

Nemška jezikovna diploma - DSD II

24. september 2020

Novost na naši šoli: Certifikat Deutsches Sprachdiplom II

Z veseljem obveščamo, da je bila naša gimnazija sprejeta v mrežo šol, ki dijakom omogočajo pridobitev Nemške jezikovne diplome II (Deutsches Sprachdiplom II). Gre za mednarodno veljavno potrdilo o znanju nemškega jezika na ravni B2/C1 v skladu s Skupnim evropskim jezikovnim okvirjem. Certifikat prejemnikom odpira vrata nemških univerz, saj morajo bodoči študenti iz tujine predhodno dokazati, da so vešči nemškega jezika vsaj na nivoju B2.[1]

Prijave so odprte za dijakinje in dijake 3. letnika. Poleg rednega pouka bodo kandidatom na voljo dodatne brezplačne priprave v obsegu dveh dodatnih ur tedensko. Te bodo potekale po pouku vse šolsko leto in se nadaljevale v 4. letnik, ko bodo kandidati v zimskem času opravljali izpit. Pred tem se bomo odpravili še na intenzivni pripravljalni vikend, ker bomo simulirali potek izpita in dodatno loščili potrebno znanje.

Poudariti velja, da pri DSD II ne gre zgolj za pridobivanje jezikovnih temveč tudi funkcionalnih veščin kot je analiza besedila in grafa, razvijanje ustrezne argumentacije, strukturiranje govornega nastopa ali predstavljanja določenega stališča. Vse te kompetence vam bodo prišle prav, četudi se ne odločite za študij v tujini.

Da bo odločitev lažja, lahko zagotovim, da za uspešno opravljen izpit ni treba biti jezikovni »Wunderkind«, potrebno je le redno sprotno delo.

Termina izpita:

Pisni del: november 2021

Ustni del: januar 2022

Prijave sprejema in na vsa s certifikatom povezana vprašanja odgovarja

Janez Ciperle, prof.

[1] Na tem mestu je treba opozoriti, da DSD II ni edini jezikovni certifikat, ki omogoča študij na nemško govorečih univerzah. Kot dokazilo o znanju jezika na nivoju B2 velja tudi potrdilo o opravljeni maturi iz nemščine na višjem nivoju (izdaja Republiški izpitni center) ali Goethe-Zertifikat B2 (izdaja Goethe-Institut).

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...