Pojdi na glavno vsebino

Uvrstitev Blaža Freliha na kemijsko olimpijado

19. junij 2020

V novembru so se na Gimnaziji Škofja Loka pričele priprave na mednarodno kemijsko olimpijado, ki jih je vodil nekdanji dijak gimnazije, nosilec srebrne olimpijske medalje, Martin Rihtaršič.

Prvi izbirni test so dijaki pisali 12. decembra 2019.  Od petih dijakov je prvi test uspešno prestal Blaž Frelih. V drugem krogu priprav, ki je potekal v januarju in februarju, so se  škofjeloškim dijakom  pridružili še dijaki kranjske gimnazije. Dijaki so se udeleževali sobotnih priprav na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, na gimnaziji pa so  priprave dopolnjevali in utrjevali snov. Drugi izbirni test, ki šteje 40 % h končni oceni, sta poleg Blaža Freliha (9. mesto) uspešno prestala še dva dijaka z Gimnazije Kranj.
Tretji krog priprav je zaradi koronavirusa potekal na daljavo. Dijaki so sami reševali naloge in predelovali snovi, ki jim jih je pripravil mentor. Tretji in zadnji izbirni test so dijaki pisali 4. junija 2020 na fakulteti. Blaž Frelih se je odrezal izvrstno in dosegel peto mesto, po odpovedi sodelovanja enega od tekmovalcev pa se je uvrstil med štiri dijake, ki bodo letos predstavljali Slovenijo na mednarodni kemijski olimpijadi, ki jo organizira Turčija. Olimpijada bo potekala konec julija, in sicer zaradi situacije preko spleta.

Čestitke Blažu Frelihu,  mentorju Martinu Rihtaršiču in Blaževi profesorici kemije Mojci Tolar.

Tekst in fotografije: Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...