Pojdi na glavno vsebino

5. Teden ruskega filma v Škofji Loki od 24. do 30. novembra

15. november 2016

Tudi letos, tako kot že velikokrat doslej, smo v sodelovanju z Ruskim centrom znanosti in kulture ter Občino Škofja Loka stopili skupaj in pripravili že 5. Teden Ruskega filma v Škofji Loki, ki postaja tradicionalna novembrska prireditev, namenjena vsem ljubiteljem ruske kinematografije, ruske kulture in ruskega jezika.

V pripravi na ta dogodek so sodelovali tudi dijaki Gimnazije Škofja Loka, in sicer pod mentorskim vodstvom profesorice ruščine Marjete Petek Ahačič. Dijaki zaključnega letnika, ki se učijo ruščino, so namreč iz ruščine prevedli in priredili kratke vsebine letošnjih predvajanih filmov, ki jih objavljamo v zloženki.

Letošnji izbor filmov, ki ga je pripravila Valerija Kilpjakova z Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, obeležuje leto ruskega filma, na otvoritvenem večeru ob 55-letnici prvega poleta človeka v vesolje  pa smo si premierno ogledali ruski film Gagarin, prvi v vesolju. Letos je Center poskrbel, da so vsi filmi podnaslovljeni in tako omogočil vsem ljubiteljem ruskega jezika in kulture, predvsem pa dijakom srednjih šol v Škofji Loki in širši gorenjski regiji, da si jih ogledajo.

Svečana otvoritev 5. Tedna ruskega filma v Škofji Loki v četrtek, 24. novembra, ki jo je povezoval ravnatelj Gimnazije Škofja Loka Jože Bogataj, je postregla s pestrim kulturnim programom: mezzosopranistka Saška Kolarič ob spremljavi pianistke Jasne Jan Sešek je zapela dve romanci Petra Iljiča Čajkovskega, z Agencije talentov Rulada pa sta se s tremi pesmimi iz ruskih filmov predstavila Ana Mogutina in Andrej Galicky. Po pozdravnih nagovorih župana občine Škofja Loka mag. Miha Ješeta in direktorja Ruskega centra znanosti in kulture Jurija Meteljova je sledil pogovor s producentom filma Gagarin, prvi v vesolju g. Olegom Kapancem, ki ga je vodila prof. Marjeta Petek Ahačič, v slovenščini pa povzela Julija Mesarič. 

V imenu Gimnazije Škofja Loka se zahvaljujem Skladu Toneta Pavčka pri Društvu Slovenija Rusija za pomoč pri realizaciji tega projekta, s katerim želimo približati mladim rusko kulturo, rusko tradicijo in nenazadnje ruski jezik.

Vabljeni na ogled ostalih filmov v kinu Sora, ki smo jih pripravili v okviru 5. Tedna ruskega filma v Škofji Loki. 

Jože Bogataj, ravnatelj Gimnazije Škofja Loka

Teden ruskega filma v Škofji Loki  - programski list

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...